Największe zmiany w świadomości uczniów dokonują się w kontekście praktycznego działania. Uczniowie klasy 6 już wiedzą, jak ważne jest uczenie się przez praktyczne przygotowywanie i przyrządzanie posiłku. Wspólna zabawa pozwoliła naszym uczniom rozwinąć zainteresowania i umiejętności kulinarne oraz ukształtowała w nich umiejętność przyrządzania potraw z zachowaniem higieny. Atmosfera pobudziła wszystkie zmysły naszych dzieci.
Postanowiliśmy zrobić tortillę z warzywami. Wspólnie przygotowaliśmy listę zakupów; każdy uczeń zaproponował produkty, które lubi. Następnie poszliśmy do sklepu na zakupy. Świetnie zorganizowana grupa bardzo dobrze wiedziała, gdzie znajdują się wszystkie potrzebne produkty. Po zakupach wróciliśmy do szkoły, umyliśmy ręce i wszystkie warzywa. Na stołówce szkolnej ochoczo zabraliśmy się do pracy.
Posiłek przy wspólnym stole wyjątkowo wszystkim smakował. Było to ciekawe doświadczenie, dzięki któremu uczniowie uczyli się, jak ważne jest codzienne, zdrowe śniadanie. Do następnego wspólnego posiłku! Nie możemy się już doczekać. Ciekawe, co to będzie ….